top of page

[Voorstel] Park & Ride aan KVK Westmalle?

Bijgewerkt op: 24 jan. 2020

De terreinen van voetbalclub KVK Westmalle, gelegen aan de Zoerselbaan te Westmalle, zijn voorzien van een ruime parking. In het weekend wordt deze ten volle benut door spelers en supporters van de club. Doorheen de week wordt deze parking niet gebruikt. “Dat is jammer”, zegt Alex Van Loon van Progressief Malle, “want deze ruimte heeft veel potentieel, zoals een Park and Ride voor mensen die het openbaar vervoer nemen.”


Openbaar vervoer


Malle heeft heel wat mogelijkheden wat betreft het openbaar vervoer. Inwoners hebben de keuze tussen tientallen bussen om via een snel- of stopdienst op hun bestemming te geraken. Ook de schoolgaande jeugd maakt hier gretig gebruik van. Zoersel heeft een Park and Ride aan de oprit van de autostrade E34. Deze wordt in heel zijn capaciteit gebruikt door inwoners van Zoersel en omstreken. Ook Brecht voorziet een plaats aan het station Noorderkempen, waar reizigers sinds kort ook treinen rechtstreeks naar Brussel kunnen nemen. “Malle kan niet achterblijven”, aldus Van Loon. “Willen we in de toekomst het gebruik van openbaar vervoer aanmoedigen, dan moeten we verder nadenken op welke manier we dit kunnen realiseren.”


Langparkeren


In het verkiezingsprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen haalde Progressief Malle het belang van een Park and Ride reeds aan. “Het gemeenteplein in Westmalle wordt gebruikt door mensen die met het openbaar vervoer naar het werk vertrekken, en dus langparkeerders. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn van een parking in het centrum van een dorp. Deze parking dient gevrijwaard te blijven voor bezoekers van de middenstand”, zegt Alex Van Loon. “Zeker naar de toekomst toe. Binnen enkele jaren voorziet men de start van de heraanleg van het dorpsplein. Willen we de mensen aanmoedigen het openbaar vervoer te blijven nemen, dan moeten we een duurzame en veilige oplossing bieden voor achterlaten van hun wagen. Net daar is de parking van KVK Westmalle zo geschikt voor.”


Veiligheid rondom bushaltes


Het idee werd voorgelegd op de gemeenteraad van 25 april 2019 en enthousiast onthaald. “Er is nog werk aan de winkel natuurlijk. Momenteel is de veiligheid aan deze bushaltes nog een groot probleem”, voegt Walter Vermeylen, Progressief Malle, nog toe. “We moeten ervoor zorgen dat de parking wordt heropgewaardeerd, met aangepaste parking voor zowel auto’s als fietsers. Daarnaast moet de verkeersveiligheid opnieuw worden bekeken rondom de haltes. De bushalten moeten worden voorzien van schuilhokjes en extra voetpaden voor het bevorderen van de toegankelijkheid.”


Schepen van mobiliteit, Sanne Van Looy, vindt het een goed idee om te overwegen in de toekomst. “De bushalte aan de kant van de industrieweg wordt veiliger gemaakt. Bovendien komt er een fietsenstalling bij.” Daarnaast haalt ze aan dat “er geen voetpad zal worden voorzien aan kant van de Schepersdijk.”


“Ik hoop in ieder geval dat er snel werk van wordt gemaakt mét oog voor creatieve en duurzame oplossingen. Indien mensen tweemaal moeten oversteken om tot bij de halte te geraken, kunnen we ons al inbeelden wat daar kan gebeuren“, voegt Alex Van Loon nog toe.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page