top of page

Slimme straatverlichting - slimme gemeente

Malle is een landelijke gemeente. Heel wat trage wegen verbinden straten en buurten met elkaar. Deze paadjes worden naar hartenlust gebruikt door fietsers, wandelaars en dagtoeristen. Ze zijn dan ook rustig gelegen en vaak autovrij. Een ideale locatie voor de zwakke weggebruiker.


In de wintermaanden is het vroeg donker en later licht, maar ook in de zomermaanden zijn er redenen genoeg om de zon te zien zakken. Dit geldt zowel voor jongeren die een avondje gaan stappen, mensen die werken met de nachtdienst, ochtendmensen, avondmensen als eenieder die de nacht al eens ontmoet.


De donkere straten zorgen regelmatig voor ophef. In Malle doven de (meeste) straatlantaarns om 23u ’s avonds. Op zich zijn hier positieve argumenten voor, zoals besparing op elektriciteit maar ook lichtvervuiling voor nachtdieren. Helaas zorgt het donker ook voor een groot onveiligheidsgevoel bij jong en minder jong.

Gelukkig bestaan er de dag van vandaag verschillende ‘slimme’ oplossingen. Hiervoor verwijzen we graag naar een mooi project in Mechelen en Bonheiden. Het participatieproject ‘Nachtraven’ gaat in gesprek met jongeren over veiligheidsgevoel door middel van een grootschalige online bevraging én een co-creatieworkshop begeleidt door Studio Dott (ontwerp- en adviesbureau). Het project won reeds verschillende (geld!)prijzen.


Het resultaat? Inzetten op slimme mobiliteit zoals slimme verlichting. Wat is dat? Slimme verlichting zijn lantaarnpalen die zich aanpassen aan het gedrag van de personen. Dit wil zeggen dat de lamp niet (of minder fel) brandt indien er geen mensen in de buurt zijn. Je kan ervoor kiezen om lichten te dimmen of zelfs helemaal uit te schakelen indien er geen beweging wordt vastgesteld. Daarnaast herkent de verlichtingspaal wanneer het ‘drukkere’ momenten zijn, bijvoorbeeld na een fuif. Zo worden ‘flits- en discomomenten’ vermeden. De slimme verlichting zorgt dus op elk moment, voor iedere persoon, voor noodzakelijke verlichting. Het vergroot het veiligheidsgevoel én gaat lichtvervuiling tegen. Een win-win situatie. Interessant, niet?


Progressief Malle vindt dat de gemeente Malle te weinig inzet op slimme technologie en slimme mobiliteit. De dag van vandaag is dit haast ondenkbaar. De oplossingen zijn bovendien duurzaam en er zijn heel wat terugverdieneffecten. De moeite om er ook in Malle mee aan de slag te gaan!




Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page