top of page

Vuilnisbakken in Malle

Bijgewerkt op: 9 aug. 2021

Verpakkingen, peuken, kauwgom of hondenpoep. We komen het allemaal wel eens tegen tijdens een wandeling in Malle. Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn.


Zwerfvuil

Hoe krijgen we mensen in de openbare ruimte zo ver dat ze hun afval niet op de grond gooien, maar bij zich houden of in een afvalbak deponeren? Menselijk gedrag wordt veel vaker dan we beseffen gestuurd door allerlei processen waarvan we ons niet bewust zijn. Meer dan 80% van ons gedrag is onbewust. Daardoor is het effectiever om via onbewuste beïnvloeding naar het gewenste gedrag toe te werken. Dat heet ‘nudgen’: met subtiele signalen kom je al heel ver, zoals de weg wijzen naar de vuilbak! Uit een Deens onderzoek blijkt dat voetstappenprints die de weg naar de vuilnisbak wijzen, voor bijna de helft minder zwerfvuil op straat zorgen. Gehaaste mensen op drukke plaatsen vinden zo sneller de vuilnisbak.


Vuilnisbakken in Malle

Dat ‘nudgen’ of de weg wijzen naar de vuilbak kan natuurlijk enkel als er voldoende vuilnisbakken aanwezig zijn. Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwervuil en sluikstort, helpt lokale besturen in hun strijd tegen zwerfvuil. Malle organiseert o.a. zwerfvuilacties met een financieel voordeel voor deelnemende verenigingen. Natuurlijk, afval voorkomen is altijd beter dan afval opruimen. Dweilen met de kraan open is namelijk niet heel efficiënt.


Malle heeft maar weinig openbare vuilnisbakken. De vuilnisbakken die er staan, zitten regelmatig overvol en dat tot grote frustratie van omwonenden of hondeneigenaars met een zakje hondenpoep. Mooimakers helpt gemeenten op weg met het inzetten van vuilnisbakken. Door op onbewust gedrag te letten en het weggooigedrag in te schatten, los je al heel wat problemen op. Enkele tips die ze geven kan Malle al erg vooruit helpen! Denk bijvoorbeeld aan:

  1. Uniform: kies in heel de gemeente hetzelfde type vuilnisbak. Zo herkennen mensen hem gemakkelijk. Dit is in Malle momenteel niet het geval.

  2. Opvallend: Mensen die niet snel een vuilbak vinden, zijn geneigd afval op de grond te gooien. Laat vuilnisbakken opvallen door een felle kleur, bij voorkeur met een positieve associatie (groen eerder dan rood).

  3. Voldoende inhoud: Overvolle vuilnisbakken schrikken gebruikers af. Ze willen niet het risico lopen om ander afval aan te raken.

  4. Kies een logische plek, goed in het zicht en richt de inwerpopening naar de looplijn van voorbijgangers.


Vuilbakkenplan

Mooimakers voorziet een financiële ondersteuning voor lokale besturen om een vuilnisbakkenplan uit te werken met als doel het beheer van de straatvuilnisbakken te optimaliseren. Malle kan hiervoor €8000 krijgen. Op 13 oktober organiseert het VVSG een opleiding over de aanpak van een vuilnisbakkenplan.


Progressief Malle nam zwerfvuil en (slimme) vuilnisbakken op in haar verkiezingsprogramma. Ook in de oppositie blijven we op deze problemen drukken. We willen schepen van milieu en klimaat Wouter Patho (N-VA) dan ook aanmoedigen om deze opleiding te volgen en de nodige actie te ondernemen.


Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page