top of page

Ontstaan van Progressief Malle

Bijgewerkt op: 23 jan. 2020

#ProgressiefMalle is een lokale politieke partij aan de linkerkant van het politieke spectrum. Maar hoe is Progressief Malle ontstaan? En wat is de verhouding met de nationale partijen? Lees zeker verder!



De ontstaansgeschiedenis van Progressief Malle


In 1988 en 1994 namen de Groep Inspraak een Milieu (GRIM) en sp.a (voorheen SP) apart deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. GRIM was een lokale partij waar leden van Agalev (later Groen), de Volksunie (VU) en Vivant toe behoorden. Maar de meerderheid van de leden hadden geen partijkaart van een nationale partij.

In 2000 veranderde de naam van GRIM naar Goed Leven In Malle, nadat de VU was uiteengevallen en de ex-VU’ers vertrokken naar N-VA Malle. In de legislatuur 2000-2006 begonnen Glim en sp.a Malle nauwer samen te werken, wat leidde tot een gezamenlijke lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 onder de naam sp.a – Groen +. Er stond ook iemand van de PVDA op de lijst. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kozen we voor de naam Progressief Malle, om het lokale karakter van de partij te benadrukken en mensen zonder partijkaart welkom te heten.



Is het nu Progressief Malle of PM?


Die keuze laten we volledig aan u. Onze volledige naam is Progressief Malle, maar we korten regelmatig af naar PM. En wat betekent progressief? Het woord progressief is afkomstig van het Latijnse 'progressus'. Het betekent: vooruit gaan of op politiek gebied vooruitstrevend. Progressief Malle (PM) gaat dus verder dan partijgrenzen omdat wij vinden dat een persoon of groep het idee maakt, en niet de politieke kleur. Om die reden verenigen wij zowel personen mét als zonder partijkaart.



Verhouding met nationale partijen


Progressief Malle is erkend als lokale groep van Groen, sp.a en PVDA. Daardoor kunnen wij bv. beroep doen op parlementsleden van die partijen om vragen te stellen in de parlementen. Daarbij komt dat we de verkiezingscampagnes van deze partijen ook ondersteunen. Aanvullend met onafhankelijken, en dus mensen zonder partijkaart, geloven wij in een sterke lokale groep!









Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page